Powrót

Zjazd 3 - Dietetyka kierunkowa w naturopatii

„Gdy dieta jest zła, nie pomoże żadne lekarstwo,
gdy dieta jest dobra, lekarstwo nie jest potrzebne”.
Hipokrates

Dietoterapia stanowi jeden z podstawowych filarów utrzymania zdrowia na właściwym poziomie. Odpowiednie odżywianie jest najlepszym sposobem na bycie zdrowym i jednym z najbardziej niezbędnych narzędzi do profilaktyki, a nade wszystko wychodzenia ze stanu choroby.

Nie jest niczym wyjątkowym ułożyć sposób żywienia według protokołu dietetycznego. Istotnym jest ułożyć protokół celowany w danego pacjenta, aby wszystkie jego elementy były dobrane zarówno pod kątem profilaktyki, stanu organizmu, danej sytuacji, wzmocnienia procesu zdrowienia, jak i dążenia do homeostazy. Istotą jest tu zastosowanie inteligentnie dietoterapii kierunkowej.

Niezbędna wiedza w zakresie dietoterapii celowanej jest wyjątkowo istotna dla Naturopaty, stąd w NPKU Akademia Drogi do Zdrowia wprowadziła do swojej oferty niniejszy kurs. Po ukończeniu kursu otrzymasz zaświadczenie wydane na podstawie rozporządzenia MEN z dnia 19.03.2019 w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 652).
Zaświadczenie nie daje uprawnień do wykonywania zawodu. Daje natomiast potwierdzenie zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie naturopatycznego doradztwa w temacie dietoterapii.

Dodatkowe informacje
Dietetyka oraz dietoterapia to coraz częściej pomijany temat we współczesnym świecie. Nie dość, że coraz mniej się o nich mówi, coraz mniej przekazywanej na ich temat informacji w szkołach, to i coraz bardziej jest to temat uznawany za zbędny. Ale czy słusznie?
Nie bez znaczenia już w czasach Hipokratesa przyjęło się mówić, że jesteśmy tym co jemy a nasze zdrowie jest determinowane właśnie spożywanymi pokarmami. Bez prawidłowej diety, nie zachowamy naszego zdrowia. Bez prawidłowej diety nie możliwe jest zdrowienie. Jest to więc jeden z podstawowych filarów utrzymania zdrowia, jak i zdrowienia.

Kurs nastawiony jest na przedstawienie istoty i znaczenia dietetyki i dietoterapii w dzisiejszej rzeczywistości, która nas otacza. Obejmuje on szeroki zakres wiedzy dla pracy Naturopaty, gdzie istotą będzie ukazanie ścieżek prowadzenia pacjentów w kierunku zdrowienia oraz profilaktyki zdrowia. Jest to również wyjątkowa wiedza dla każdej osoby, która pragnie zrozumieć mechanizmy oddziaływania składników odżywczych na swój organizm oraz uzbrojona w szereg informacji,będzie mogła w odpowiedni sposób komponować dietę według swoich potrzeb.

Uczestnik kursu otrzymuje Skrypt Akademii Drogi do Zdrowia : " Dietetyka Kerunkowa" oraz dyplom i zaświadczenie na druku MEN potwierdzający ukończenie kursu.

bg
image

Program kursu:

  • Podstawy dietetyki i dietoterapii:
    • Znaczenie diety, dietoterapii oraz podstawy dietetyczne
    • Kalorie i zasady dotyczące kaloryki
    • Makroskładniki z punktu widzenia dietoterapii - ich znaczenie, wpływ na organizm oraz istota z punktu widzenia profilaktyki zdrowia i procesu zdrowienia
    • Mikroskładniki - znaczenie składników odżywczych dla całego organizmu,poszczególnych jego elementów oraz zdrowia
    • Woda oraz jej istota
    • Antyoksydanty kontra wolne rodniki
    • Połączenia składników odżywczych kontra antagoniści (wykluczające się wzajemnie składniki odżywcze)
    • Przyczyny niedoborów (dieta, dysbioza, pH, dysfunkcje, schorzenia, pasożyty) oraz skutki dla organizmu
  • Tabele wartości odżywczych oraz bilansowanie jadłospisów
  • Oddziaływanie pokarmów na zdrowie organizmu oraz dodatki do żywności
  • Układ pokarmowy:
    • Podstawowa wiedza na temat budowy oraz funkcjonowania
    • Znaczenie jelit - Nasz Drugi Mózg
    • Trawienie i wspieranie trawienia oraz wchłaniania - komponowanie pokarmów
    • Najważniejsze ciekawostki, o których powinieneś wiedzieć.
    • Najczęstsze choroby układu pokarmowego oraz wsparcie dietoterapeutyczne:
      • Zespół Jelita Drażliwego IBS
      • SIBO, SIFO
      • Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego
      • Choroba Leśniewskiego - Crohna
  • Gospodarka cukrowa:
    • Informacje na temat gospodarki cukrowej
    • Najczęstsze choroby związane z gospodarką cukrową
    • Dietoterapia w jednostkach chorobowych związanych z gospodarką cukrową
  • Endokrynologia:
    • Informacje na temat endokrynologii, budowy, właściwości i oddziaływania na organizm
    • Najczęstsze choroby endokrynologiczne
    • Dietoterapia w endokrynologii
  • Układ hormonalny:
    • Układ hormonalny - jego budowa, znaczenie i właściwości
    • Najczęstsze choroby układu hormonalnego i jego oddziaływanie na organizmu
    • Dietoterapia dla układu hormonalnego
  • Układ sercowo-naczyniowy:
    • Znaczenie i budowa układu krwionośnego oraz lifmatycznego
    • Najczęstsze choroby układu krwionośnego oraz lifmatycznego
    • Dietoterapia w stanach zapalnych oraz jednostkach chorobowych układu krwionośnego oraz lifmatycznego
  • Układ odpornościowy:
    • Co wchodzi w skład układu odpornościowego oraz jego znaczenie
    • Sieć powiązań poszczególnych elementów względem homeostatu
    • Profilaktyka zdrowia oraz dietoterapia w budowaniu odporności
  • Autoimmunologiczne choroby - schorzenia XXI wieku
    • Przyczyny autoimmunologii - wybrane omówienia
    • Postępowanie dietoterapeutyczne w poszczególnych jednostkach
  • Polutanty/solwenty:
    • Występowanie zanieczyszczeń w otaczającym nas świecie
    • Efekty oddziaływania na organizm ludzki
    • Postępowanie dietoterapeutyczne
  • Pasożyty:
    • Droga zakażenia pasożytami oraz ich krótka analiza
    • Efekty zagnieżdżenia pasożytów w organizmie
    • Postępowanie dietoterapeutyczne
  • Odżywianie poszczególnych grup: m.in.: sportowcy, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące,seniorzy
  • Analiza badań krwi - morfologia
  • Analiza podstawowych diet oraz protokołów:
    • Omówienie poszczególnych diet (m.in. dieta optymalna, ketogeniczna, paleo, GAPS,śródziemnomorska, dr Budwig, dr Kwaśniewskiego, dr Gerson etc)
    • Wytyczne dotyczące układania protokołów dietetycznych
    • Ciekawostki dotyczące diet oraz wskazówki
  • Istota wywiadu z klientem/pacjentem:
    • Podstawowe informacje dotyczące pacjenta/klienta
    • Informacje niezbędne w celu pełniejszej analizy pacjenta/klienta
    • Przedziały czasowe i ich znaczenie
    • Znaczenie połączeń informacyjnych wywiadu z przebiegiem prowadzenia pacjenta/klienta
  • Istota i znaczenie suplementacji w dietetyce oraz dietoterapii
  • Panel praktyczny - analiza przypadków
  • Podsumowanie oraz najważniejsze wytyczne

Nauczyciele