Powrót

Zjazd 3

Dietoterapia to jeden z podstawowych filarów utrzymania zdrowia na właściwym poziomie. Odpowiednie odżywianie i zrozumienie istoty doboru odpowiednich składników odżywczych jest nieodłączne, jeśli chcemy być zdrowi lub wyzdrowieć. Jesteś tym co wchłoniesz. Z tego panelu dowiesz się:

  • O istocie dietoterapii, składników aktywnych, cyklów zachodzących w ustroju oraz ich wpływie na organizm ludzki.
  • Poznasz funkcjonowanie układu pokarmowego, hormonalnego oraz innych w organizmie człowieka oraz najczęstsze dysfunkcje i choroby a także celowane zalecenia dietetyczne. Dowiesz się również co zrobić, aby zwiększyć poziom wchłaniania składników aktywnych.
  • Poznasz systemy żywienia i diety oraz ich oddziaływanie wraz ze wskazaniami pod kątem danych jednostek chorobowych.
  • Poznasz sposoby prawidłowego czytania analizy badań krwi oraz przeanalizujemy panel przypadków.
  • Dowiesz się, jak układać celowaną dietę oraz dobierać konkretne składniki aktywne dla poszczególnych grup społecznych oraz jednostek chorobowych.
bg
image

Program kursu:

  • Podstawy dietetyki i dietoterapii:
    • Znaczenie diety, dietoterapii oraz podstawy dietetyczne
    • Kalorie i zasady dotyczące kaloryki
    • Makroskładniki z punktu widzenia dietoterapii - ich znaczenie, wpływ na organizm oraz istota z punktu widzenia profilaktyki zdrowia i procesu zdrowienia
    • Mikroskładniki - znaczenie składników odżywczych dla całego organizmu,poszczególnych jego elementów oraz zdrowia
    • Woda oraz jej istota
    • Antyoksydanty kontra wolne rodniki
    • Połączenia składników odżywczych kontra antagoniści (wykluczające się wzajemnie składniki odżywcze)
    • Przyczyny niedoborów (dieta, dysbioza, pH, dysfunkcje, schorzenia, pasożyty) oraz skutki dla organizmu
  • Tabele wartości odżywczych oraz bilansowanie jadłospisów
  • Oddziaływanie pokarmów na zdrowie organizmu oraz dodatki do żywności
  • Układ pokarmowy:
    • Podstawowa wiedza na temat budowy oraz funkcjonowania
    • Znaczenie jelit - Nasz Drugi Mózg
    • Trawienie i wspieranie trawienia oraz wchłaniania - komponowanie pokarmów
    • Najważniejsze ciekawostki, o których powinieneś wiedzieć.
    • Najczęstsze choroby układu pokarmowego oraz wsparcie dietoterapeutyczne:
      • Zespół Jelita Drażliwego IBS
      • SIBO, SIFO
      • Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego
      • Choroba Leśniewskiego - Crohna
  • Gospodarka cukrowa:
    • Informacje na temat gospodarki cukrowej
    • Najczęstsze choroby związane z gospodarką cukrową
    • Dietoterapia w jednostkach chorobowych związanych z gospodarką cukrową
  • Endokrynologia:
    • Informacje na temat endokrynologii, budowy, właściwości i oddziaływania na organizm
    • Najczęstsze choroby endokrynologiczne
    • Dietoterapia w endokrynologii
  • Układ hormonalny:
    • Układ hormonalny - jego budowa, znaczenie i właściwości
    • Najczęstsze choroby układu hormonalnego i jego oddziaływanie na organizmu
    • Dietoterapia dla układu hormonalnego
  • Układ sercowo-naczyniowy:
    • Znaczenie i budowa układu krwionośnego oraz lifmatycznego
    • Najczęstsze choroby układu krwionośnego oraz lifmatycznego
    • Dietoterapia w stanach zapalnych oraz jednostkach chorobowych układu krwionośnego oraz lifmatycznego
  • Układ odpornościowy:
    • Co wchodzi w skład układu odpornościowego oraz jego znaczenie
    • Sieć powiązań poszczególnych elementów względem homeostatu
    • Profilaktyka zdrowia oraz dietoterapia w budowaniu odporności
  • Autoimmunologiczne choroby - schorzenia XXI wieku
    • Przyczyny autoimmunologii - wybrane omówienia
    • Postępowanie dietoterapeutyczne w poszczególnych jednostkach
  • Polutanty/solwenty:
    • Występowanie zanieczyszczeń w otaczającym nas świecie
    • Efekty oddziaływania na organizm ludzki
    • Postępowanie dietoterapeutyczne
  • Pasożyty:
    • Droga zakażenia pasożytami oraz ich krótka analiza
    • Efekty zagnieżdżenia pasożytów w organizmie
    • Postępowanie dietoterapeutyczne
  • Odżywianie poszczególnych grup: m.in.: sportowcy, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące,seniorzy
  • Analiza badań krwi - morfologia
  • Analiza podstawowych diet oraz protokołów:
    • Omówienie poszczególnych diet (m.in. dieta optymalna, ketogeniczna, paleo, GAPS,śródziemnomorska, dr Budwig, dr Kwaśniewskiego, dr Gerson etc)
    • Wytyczne dotyczące układania protokołów dietetycznych
    • Ciekawostki dotyczące diet oraz wskazówki
  • Istota wywiadu z klientem/pacjentem:
    • Podstawowe informacje dotyczące pacjenta/klienta
    • Informacje niezbędne w celu pełniejszej analizy pacjenta/klienta
    • Przedziały czasowe i ich znaczenie
    • Znaczenie połączeń informacyjnych wywiadu z przebiegiem prowadzenia pacjenta/klienta
  • Istota i znaczenie suplementacji w dietetyce oraz dietoterapii
  • Panel praktyczny - analiza przypadków
  • Podsumowanie oraz najważniejsze wytyczne

Nauczyciele