Pliki zapewniające prawidłowe funkcjonowanie naszej strony tj. pliki przechowujące Twoją sesję oraz umożliwiające działanie i usprawniające działanie i usprawniające funkcjonowanie naszej strony.
Powrót
Zjazd 3 - Dietetyka kierunkowa w naturopatii
Dietoterapia to jeden z podstawowych filarów utrzymania zdrowia na właściwym poziomie. Odpowiednie odżywianie i zrozumienie istoty doboru odpowiednich składników odżywczych jest nieodłączne, jeśli chcemy być zdrowi lub wyzdrowieć. Jesteś tym co wchłoniesz. Z tego panelu dowiesz się:
- O istocie dietoterapii, składników aktywnych, cyklów zachodzących w ustroju oraz ich wpływie na organizm ludzki.
- Poznasz funkcjonowanie układu pokarmowego, hormonalnego oraz innych w organizmie człowieka oraz najczęstsze dysfunkcje i choroby a także celowane zalecenia dietetyczne. Dowiesz się również co zrobić, aby zwiększyć poziom wchłaniania składników aktywnych.
- Poznasz systemy żywienia i diety oraz ich oddziaływanie wraz ze wskazaniami pod kątem danych jednostek chorobowych.
- Poznasz sposoby prawidłowego czytania analizy badań krwi oraz przeanalizujemy panel przypadków.
- Dowiesz się, jak układać celowaną dietę oraz dobierać konkretne składniki aktywne dla poszczególnych grup społecznych oraz jednostek chorobowych.
Program kursu:
- Podstawy dietetyki i dietoterapii:
- Znaczenie diety, dietoterapii oraz podstawy dietetyczne
- Kalorie i zasady dotyczące kaloryki
- Makroskładniki z punktu widzenia dietoterapii - ich znaczenie, wpływ na organizm oraz istota z punktu widzenia profilaktyki zdrowia i procesu zdrowienia
- Mikroskładniki - znaczenie składników odżywczych dla całego organizmu,poszczególnych jego elementów oraz zdrowia
- Woda oraz jej istota
- Antyoksydanty kontra wolne rodniki
- Połączenia składników odżywczych kontra antagoniści (wykluczające się wzajemnie składniki odżywcze)
- Przyczyny niedoborów (dieta, dysbioza, pH, dysfunkcje, schorzenia, pasożyty) oraz skutki dla organizmu
- Tabele wartości odżywczych oraz bilansowanie jadłospisów
- Oddziaływanie pokarmów na zdrowie organizmu oraz dodatki do żywności
- Układ pokarmowy:
- Podstawowa wiedza na temat budowy oraz funkcjonowania
- Znaczenie jelit - Nasz Drugi Mózg
- Trawienie i wspieranie trawienia oraz wchłaniania - komponowanie pokarmów
- Najważniejsze ciekawostki, o których powinieneś wiedzieć.
- Najczęstsze choroby układu pokarmowego oraz wsparcie dietoterapeutyczne:
- Zespół Jelita Drażliwego IBS
- SIBO, SIFO
- Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego
- Choroba Leśniewskiego - Crohna
- Gospodarka cukrowa:
- Informacje na temat gospodarki cukrowej
- Najczęstsze choroby związane z gospodarką cukrową
- Dietoterapia w jednostkach chorobowych związanych z gospodarką cukrową
- Endokrynologia:
- Informacje na temat endokrynologii, budowy, właściwości i oddziaływania na organizm
- Najczęstsze choroby endokrynologiczne
- Dietoterapia w endokrynologii
- Układ hormonalny:
- Układ hormonalny - jego budowa, znaczenie i właściwości
- Najczęstsze choroby układu hormonalnego i jego oddziaływanie na organizmu
- Dietoterapia dla układu hormonalnego
- Układ sercowo-naczyniowy:
- Znaczenie i budowa układu krwionośnego oraz lifmatycznego
- Najczęstsze choroby układu krwionośnego oraz lifmatycznego
- Dietoterapia w stanach zapalnych oraz jednostkach chorobowych układu krwionośnego oraz lifmatycznego
- Układ odpornościowy:
- Co wchodzi w skład układu odpornościowego oraz jego znaczenie
- Sieć powiązań poszczególnych elementów względem homeostatu
- Profilaktyka zdrowia oraz dietoterapia w budowaniu odporności
- Autoimmunologiczne choroby - schorzenia XXI wieku
- Przyczyny autoimmunologii - wybrane omówienia
- Postępowanie dietoterapeutyczne w poszczególnych jednostkach
- Polutanty/solwenty:
- Występowanie zanieczyszczeń w otaczającym nas świecie
- Efekty oddziaływania na organizm ludzki
- Postępowanie dietoterapeutyczne
- Pasożyty:
- Droga zakażenia pasożytami oraz ich krótka analiza
- Efekty zagnieżdżenia pasożytów w organizmie
- Postępowanie dietoterapeutyczne
- Odżywianie poszczególnych grup: m.in.: sportowcy, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące,seniorzy
- Analiza badań krwi - morfologia
- Analiza podstawowych diet oraz protokołów:
- Omówienie poszczególnych diet (m.in. dieta optymalna, ketogeniczna, paleo, GAPS,śródziemnomorska, dr Budwig, dr Kwaśniewskiego, dr Gerson etc)
- Wytyczne dotyczące układania protokołów dietetycznych
- Ciekawostki dotyczące diet oraz wskazówki
- Istota wywiadu z klientem/pacjentem:
- Podstawowe informacje dotyczące pacjenta/klienta
- Informacje niezbędne w celu pełniejszej analizy pacjenta/klienta
- Przedziały czasowe i ich znaczenie
- Znaczenie połączeń informacyjnych wywiadu z przebiegiem prowadzenia pacjenta/klienta
- Istota i znaczenie suplementacji w dietetyce oraz dietoterapii
- Panel praktyczny - analiza przypadków
- Podsumowanie oraz najważniejsze wytyczne
Nauczyciele
Pozostałe zjazdy
Zjazd 1
Zjazd 1 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 2
Zjazd 2 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 4
Zjazd 4 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 5
Zjazd 5 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 6
Zjazd 6 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 7
Zjazd 7 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 8
Zjazd 8 - cena zjazdu: 2500 zł
Zjazd 9
Zjazd 9 - cena zjazdu 2500 zł
Zjazd 10
Zjazd 10 - cena zjazdu: 2500 zł